Black Tulip Beauty

Kedvenc svájci városaim

2019. július 02. 14:51 - blacktulipbeauty

Tíz hónapot töltöttem összesen Svájcban Campus Mundi ösztöndíjasként. Ezen időszak alatt rengeteget fejlődtem szakmai szempontból, sok új barátságot kötöttem és rengeteget utaztam. Majdnem minden nagyobb svájci városban jártam, így volt miből választani, mikor arra gondoltam, hogy a három kedvencemről írok egy posztot.

Úgy általában Svájc városai nem kifejezetten nagyok, szerintem ha kizárólag a várost akarjuk látni, általában elég rájuk egy maximum két nap. Ugyanakkor érdemes a környéket is felfedezni, hiszen az egész ország csodaszép. :) Nálam nagyon sokat nyomott a latba a városok kiválasztásánál a környezet, így innen se hagyhatom le ezt a szempontot se.

3. Bellizona

Ticino kantonban található, Svájc olasz részén. Ennek köszönhetően mind az építészete, mind növényvilága számomra különleges volt és azonnal megfogott.

 dsc_2973.jpg

Három vár fekszik egymástól kényelmes sétatávban, ami szerintem nagyon különleges. Szerintem érdemes mindegyikből megcsodálni a másik kettőt, illetve a környéket.

A közelben található egy tibeti híd, mely 270 méter hosszúságú, és különleges látványt nyújt. Illetve az oda vezető túra is könnyedén megtehető egy nap alatt. (Ha a felvonót választjuk elég fél nap is rá.)

2. Lucern

Ebben a városban valahogy mindegy egy helyen van: vár, kilátás a hegyekre, folyó, tó.

A várat érdemes bejárni, több toronyba fel lehet menni, a várfokról szép a kilátás a városra, belül pedig sportpálya található, ha esetleg kocognánk pár kört. :D

 dsc_0939.jpg

A folyó felett különleges fedett fahíd ível át, melyet virágok díszítenek. Illetve az egész folyópart nagyon szép, szombatonként pedig vásárokba is belefuthatunk.

dsc_0878.jpg

A tavat végig hegyek veszik körbe, ami csodálatos kilátást biztosít egész úton. Számomra a legkülönlegesebb hajóút volt Svájcban amin részt vettem.

Közelben található a Pilátus hegy, mely rendkívül kedvelt turisztikai célpont, de igazából bármerre érdemes túrázni a környéken.

dsc_1463.jpg

1. Locarno

Abszolút kedvenc szintén Ticinoból, zseniális a hangulata, az időjárása, az építészete és a növényvilága. Kifejezetten szerettem csak sétálni itt, majd beülni egy kávézóba.

dsc_2164.jpg

Ahova mindenképp érdemes benézni a kamélia park. Mint neve is mutatja, rengeteg kamélia bokor közt sétálhatunk, fotózkodhatunk. Megpihenhetünk egy padon a (mesterséges) patakocska mellet. A kamélia érdekessége, hogy szinte minden évszakban, kora tavasztól késő őszig, van olyan amelyik virágzik.

A város (természetesen :D) tó mellett található. Hajóval el tudunk jutni a Brassago szigetre, melyen botanikus kert található, rendkívül érdekes növényekkel.

20190428_124714.jpg

dsc_0200.jpg

A városból közvetlenül fel lehet túrázni (egy kifejezetten nehéz túrautvonalon), vagy felvonóval feljutni a Cardadara. Itt található egy különleges kilátó. Innen egy óra gyalog, vagy öt perc másik felvonóval a Cimetta, ahonnan szintén csodás kilátás nyílik a környékre. Innen tovább túrázhatunk lefelé a hegygerincen, egy szintén különleges útvonalon.

dsc_0227.jpg

Összességében Svájc gyönyörű ország, különleges tájakkal és városokkal. Mindenképp érdemes felfedezni. :)

Szólj hozzá!

Egyedül Svájcban - Mit kezdjünk a szabadidővel?

2019. április 11. 13:44 - blacktulipbeauty

A Campus Mundi ösztöndíj jóvoltából hét hónapja Svájcban vagyok szakmai gyakorlaton. Ez az időszak sok szempontból hozott változást az életembe. Nagyon sok szakmai tapasztalatot szereztem, új ismeretségeket, barátságokat kötöttem és minden téren sokkal önállóbbá váltam. Ilyen terület a szabadidő megszervezése is. Nem szeretek otthon ülni, akkor sem ha nincs semmilyen szervezett program, szóval ki kellett találnom, hogy mit is kezdek a hétvégéim többségével. Összegyűjtöttem a tapasztalataimat, melyek remélem hasznosak lesznek valakinek. (Esetleg azok közül is akik nem Svájcban vannak, de hasonló a helyzetben, bárhol a világon.)

dsc_0776.jpg

Mivel más kantonban lakom mint az egyetem ahol a szakmai gyakorlatomat töltöm (finoman szólva sem könnyű Zürichben szállást találni...) így olcsóbb az a bérlet amelyik gyakorlatilag minden normál vonatra, buszra, villamosra és hajóra jó egész Svájcban (GA), mint amelyikkel csak Zürichbe jutnék be. Jó drága persze, de ki lehet gazdálkodni az ösztöndíjból (egy olcsóbb albérlet mellett) és összességében megéri, mert így nem gondolkodik az ember, csak felszáll egy vonatra elutazik valahova, és sokkal több mindent lát összességében.

dsc_1886.jpg
Bellizona - Castelgrande

Így először elkezdtem különböző svájci városokba járni. Ennek előnye, hogy különösebb tervezést nem igényel, érdemes letölteni a város offline térképét, ha hozzám hasonlóan nincs internet kapcsolatotok, de ennyi. A svájci városok nem nagyok, szóval egy nap gyakorlatilag elég is az óvárosuk bejárásához. (Egyébként meg bármikor vissza lehet menni a GA-val �.

Viszont ez a tevékenység három hónap után picit unalmassá válik. Szóval keresnem kellett valami egyebet. Egyik lehetőség a múzeumba járás. Ehhez létezik egy Museum Pass nevű bérlet, mely egy évre szól és rengeteg múzeumba jó egész Svájcban. Ennek a megvásárlása még mindig tervben van...

A másik opció a túrázás volt számomra. Ez kifejezetten vonzott, de volt vele pár alapvető problémám. Először is, hogy soha, de tényleg soha nem szerveztem még túrát. Több embernek sem, nem hogy egyedül. Másik, hogy mindenképp úgy akartam elkezdeni, hogy van egy térkép-applikációm amin jelölve vannak a túraútvonalak, működik offline is, és lehetőleg GPS-szel követni is tudom, hogy épp hol vagyok. (Tudom, nagyon mobilfüggőnek hangzik, de mivel sose csináltam, ezért erre szükségem volt / van, hogy nyugodt legyek, hogy nem veszek el valahol egy svájci hegyen.) Nem mondom, hogy nagyon profi lettem túra szervezésben, de voltam páron egyedül, így meg tudom osztani a tapasztalataimat, illetve az elkövetett hibáimat, hátha segít valakinek (nem csak Svájcban).

dsc_1274.jpg

Kifejezetten hasznos, egy egyszerűen kezelhető, értelmezhető honlap az Outdooractive.com (ez egyébként nem csak Svájcba hasznos, hanem tulajdonképp az egész világon). Tájanként találhatunk népszerű túraútvonalakat minden fontos részlettel, mint például nehézség, domborzati viszonyok, illetve, hogy mikor érdemes menni. Ez utóbbit kifejezetten fontos ellenőrizni és tényleg érdemes is betartani. Nem feltétlenül jó ötlet például április elején a Rigin túrázni ha nincs hótalpunk, mert néhol tényleg térdig süllyed az ember a hóban, ami nem feltétlenül vicces egy idő után (és még nem is mentem fel teljesen a csúcsig...).

20190112_150826.jpg

Ha már sikerült kiválasztani az útvonalat nagyon hasznos alkalmazás a Swiss Map (van webes felülete is, mely a tervezésnél szintén hasznos). Ez egy térkép, melyen minden túraútvonal jelölve van gyakorlatilag. A táblákhoz hasonlóan sárga színűek a könnyebb, sétaútvonalak, pirosak a hegyi-, és kékek az alpinista túraútvonalak. További előnye, hogy lehet követni is, hogy hol járunk. Ehhez el kell indítani a record track funkciót, melyet aztán le is lehet állítani, és továbbra is látható a célkeresztre nyomva, az aktuális helyzetünket. E nélkül viszont, nekem legalábbis, nem mutatta a helyzetemet, ami egyszerű túráknál annyira nem okoz problémát, de ha sok a lehetőség már okozhat. Illetve ha hosszú ideig nincs jelölés, én mindig elkezdek pánikolni, hogy eltévedtem (általában ennek oka, hogy nem volt lehetőség másfele menni...). Valamint hosszabb meredek szakaszoknál, én legalábbis, szeretem látni, hogy mennyi van még hátra.

dsc_1283.jpg

Összességében sok mindent tanultam arról, hogy hogyan lehet egyedül boldogulni. Szerintem a probléma megoldó készségem is sokat javult (a szükség nagy úr :D). Szóval nem csak szakmailag fejlődtem az itt töltött idő alatt, bár természetesen ez szakmai téren is nagy segítség lesz. Szóval én mindenképp biztatnék mindenkit akinek lehetősége van rá, hogy vágjon bele ilyen programba :).

 

 

Szólj hozzá!

Mit viseltek a Szigeten?

2018. augusztus 20. 12:59 - blacktulipbeauty

 Mint minden fesztiválon, a Szigeten is megvannak a tipikus fesztiválos öltözködési szokások, melyek bár elég egyediek pár kategóriába besorolhatóak. Ezeket szedtem most össze. Természetesen ezt a bejegyzést sem érdemes véresen komolyan venni, inkább viccnek szánom. Szóval senki ne sértődjön meg, ha akármelyik kategóriánál magára ismer, nem kritizálni akarom. (S persze azért sarkítok is kicsit.)

Mit is viseltek a Szigeten? Avagy hogyan is menjünk a legközelebbi fesztiválra? :D

Pizsama
Elaludtál? Késésben vagy? Semmi gond, fel sem kell öltözni, mehetsz amiben aludtál. Én kifejezetten szeretem az ilyen ruhákat. Nagyon kényelmesek, kevésbé izzad bele az ember a melegben. Este pedig, ha nagyon lehűl a levegő, akkor is kevésbé fázunk meg anélkül is, hogy még valamit felvennénk (amit ugye magunkkal kéne vinni, ami nem feltétlenül előnyös). Szóval praktikusak, és szerintem jól is néznek ki.

kep1.png

Melltartó
Elfogyott a tiszta pólód is? Semmi gond, csak kapj fel egy szép, csipkés melltartót, és mehetsz is. Az biztos, hogy ebben sem sül meg az ember. Az esti hideg már egy másik kérdés.

kep4.png

Csipke, háló
Ha mégis felvennél valami különlegeset, nézz körül a nagymamánál. A (féltve őrzött) csipketerítő, vagy a függöny jó lesz akár felsőnek, akár nadrágnak, akár mindkettőnek. Ha nem nagyon vesz alájuk semmit az ember (mint itt általában), akkor ez is inkább melegben jó viselet nem túl szégyenlősöknek.

kep5.png

kep6.png

kep7.png

Diszkógömb
Ha esetleg a kamrába tévedtél be, tekerj magadra alufóliát! Kész is a szigetes ruha. Ebből a típusból van mindenféle fazon és forma, az egyetlen szempont, hogy minél jobban csillogjon. Nappal is, és az esti koncert fényénél is látványos, és figyelemfelkeltő. 

kep2.png

kep3.png

dsc_1158.jpg

Megéri?
Azért volt pár ruha, aminek kapcsán felvetődött bennem a kérdés, hogy tényleg megéri felvenni? Ezek jellemzően nem azok a ruhák voltak amikből mindene kilátszott a viselőjének, mert az az ő dolga, hogy miben érzi jól magát, és közben mit mutat meg. De aki sapkában, bőr, vagy bársony ruhában volt, az hogy nem ájult el a negyven fokban?! 

kep8.png

Zárt cipő és övtáska
Kiegészítők terén győzött a praktikum, ami egy fesztivál esetén szerintem kifejezetten pozitív, hiszen így biztosan nem kell leülni a koncert közben csak azért, mert rátapostak az ember lábára, vagy feltörte a cipő, vagy csak elfáradt a lába a magassarkúban. Persze lehet klumpában is, de biztos jó lesz ez este a tömegben? (Mondjuk attól legalább nem kellett félnie, hogy fájni fog, ha a lábára lépnek.)
Az övtáska pedig jól ellenőrizhető, kevésbé tűnik el belőle bármi a nagy tömegben.

dsc_1519.jpgNem vicceltem. Tényleg volt ilyen is.

Csillogás minden mennyiségben.
A tipikus fesztiválsmink annál jobb minél jobban csillog. Persze ott is volt stand, ahol csillogó köveket, csillámport és hasonló díszeket ragasztottak az emberre (ha kivárta a jó hosszú sort, vagy kifizette a (nem olcsó) árat). 

kep11.png

kep12.png

És a haj?
Idén a hajpánt (jellemzően unikornis szarv) és a virágfüzér (ott is lehetett kapni) volt a menő hajdísz. Emellett kettős fonatban, illetve kettős kontyban hordták az emberek a hajukat. Hogy feldobják csillámokat szórtak rá (természetesen). Emellett persze a színes haj is menő továbbra is.

kep10.png

kep9.png

Végül, hogy néztem ki én?
Bő nadrágban, spagettipántos topban, smink nélkül, kontyban voltam minden nap. Ehhez még hozzájött a fényképezőgépem, meg egy viszonylag nagy hátitáska. Szóval én egyértelműen a pizsamás típus vagyok :D.

dsc_1645.jpg

 Én ezeket a ruha típusokat vettem észre a szigeten. Kiegészítenétek valamivel? :) Ti miben szerettek fesztiválozni?

Ha tetszett nézz körül itt is :) : 
https://www.facebook.com/blacktulipbe...
https://www.instagram.com/blacktulip_hu/ 
https://www.tumblr.com/blog/blacktuli...,

Szólj hozzá!

Nivea micellás samponok - teszt

2018. augusztus 08. 09:59 - blacktulipbeauty

Ezt a két sampont (Micellás erősítő sampon vízililommal, Micellás tisztító sampon citromfű kivonattal) trnd rojekt során kaptam, és már nagyon ideje írni róla, mert már vége is a projektknek. Ez most (kivételesen :D) nem lustaságból ne sikerült, hanem, mert mielőtt egy samponról véleményt mondok szeretem legalább háromszor használni. Ez pedig, úgy hogy mindkét sampont tesztelni akartam eltartott máig, de hogy átfogóbb véleményt udjak mondani, lehet, hogy kellett volna még két hét. Egyébként ez már egy pozitívum, hiszen nem kellett két naponta hajat mosnom, ami kifejezetten előnyös.

Szóval következzen a teszt, ami egyben összehasonlítás is a két samponról. (Az idézetek nem feltétlenül pontosak, de szemléltetés céljából szerintem hasznosak, remélem picit viccesek is. :)

Mindkettőben nagyon pozitív, hogy szilikonentes. Nem tapad rá sem a hajra sem a fejbőrre, így nem okoz lerakódó korpát sem, ami nekem kifejezetten hasznos.

dsc_0955.jpg

Csomagolás és állag
A csomagolásuk szép és szerintem nagyon praktikus.  A teteje "bilenős" ami jó, mert nem nílik ki magától, de nem is nehéz kipattintani (mint némely másik samponnál), biztos nem törik le miatta a körmünk. Az állaguk is egyformán géles. Könnyű használni, nem folyik jobban mint kéne, így nem kell attól tartani, hogy kifolyik használat előtt a tenyerünkből. Ugyanakkor nagyon könnyű eloszlatni a hajon, így nem kell sokat használni belőlük (emellett nagyon habzik, azért sem).

dsc_0545_1.jpg

"Nagyon csípi a szemem, nem látom a hatást még."
A vízililiomosról nincs tapasztalat, de valószínűleg az is a citromfüveshez hasonlóan jobban csípi a szemet, mint sok másik sampon, ugyanis az összetevő lista második helyén a nátrium-dodecilszulfát (hétköznapi nevén szulfát) áll, és valószínűleg ez okozza ezt a hatást. Így sem gyerekeknek, sem a molekulára allergiásoknak nem túl előnyös, de legalább jól habzik, jól tisztít. Illetve ennek ellenére is megfelelő pH-ja a fejbőr számára, nem hagy kellemetlen érzetet. 

Illat
A vízililiomos samponnak teljesen semleges illata van szerintem, nem tudnám felidézni. Nem kellemetlen, de nem is különleges. Nálam nem elvárás, hogy egy samponnak varázslatos illata legyen, szóval nem nekem teljesen megfelel.
citromfüvesnek nagyon finom, frissítő citrusos illata van. Tényleg zseniális, feldobja az ember reggelét. Talán az egyik legjobb tulajdonsága a terméknek.

"Ez már majdnem ápolja a hajam."

dsc_0968.jpg

A vízililiomos sampon számomra picit csalódás volt, mert úgy gondoltam ez lesz a megfelelő, hiszen erősítő hatást ígér, nekem pedig elég vékony szálú, gyenge hajam van. Ugyanakkor az én hajam csak kócossá tette (bár az is lehet, hogy ilyen lenne a hajam erősen, ez esetben nem baj, hogy gyengébb :D). Viszont más tapasztalata alapján alig szárítja a hajat, ami egy samponnál szerintem elég jó. Szóval száraz hajra, kifejezetten jó lehet.

"Szerintem ettől több hajam van, és nem is csöpög belőle két nap után a zsír."

dsc_0549.jpgA citromfüves sampon viszont nagyon szép fényes, ápolt dús hajat varázsolt nekem. Közben pedig tényleg sokáig nem zsírosodik. Átlagosan három naponta mosok hajat, ezzel ötig jó volt a hajam. E mellett valahogy a hajam formája is jobb mint szokott lenni.

Nekem egyértelműen a citromfüves hatása tetszik jobban. Ami picit problémás, hogyha magamtól veszem, akkor biztos a masikat választom a boltban a címke alapján. Szerintem szerencsésebb lenne arra az ápoló jelző (még ha nem is teljesen igaz azért), haj típus meghatározásnak pedig száraz, gyenge helyett. Mindenesetre jól sikerült termékekről van szó, érdemes tenni velük egy próbát :).

dsc_0962.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Tíz érdekesség a Dohány utcai zsinagógából

2018. augusztus 04. 01:34 - blacktulipbeauty

 Minden vallásnak és helynek megvannak az érdekességei, furcsaságai, melyek külső szemlélő számára különösen feltűnőek. Én most a Dohány utcai zsinagógáról, illettve a mellette található Zsidó múzeumból gyűjtöttem össze tíz (számomra) érdekes tényt, amik meglepőek, esetleg elgondolkodtatóak. Fontos, hogy véletlenül sem szeretnék senkit és semmit kritizálni, csak leírom azokat a dolgokat amiket érdekesnek tartottam.
Az információk az idegenvezetésből, a múzeumi feliratokból, illetve a Milev appból vannak. Ez utóbbi letöltését mindenképp ajánlom a zsinagóga, illetve a múzeum megnézéséhez, ugyanis rengeteg információt lehet belőle szerezni, illetve audioguide is van benne.

Belső tér
Első pillantásra picit csalódott lettem, ugyanis a belseje eléggé hasonlít egy katolikus temploméhoz. Természetesen nincsenek szentképek, de a kialakítása egyben ezt a hatást kelti (nem csak bennem, az idegenvezető is ezzel kezdte a mondandóját). Külön-külön nem érnék ezt el de itt a két oldalt lévő padsorokkal, elől az oltárral, a két oldalt elhelyezkedő szószékekkel, a színes ablakokkal és azzal, hogy mindent aranyozás díszít végeredményben ezt a külsőt kapjuk. Összességében szép, csak a zsinagógák különleges hangulata picit eltűnik így szmámomra.

dsc_1082.jpg

dsc_1100.jpg

Orgona
A szabályok szerint nem lehetne ilyen hangszer zsinagógában, de a neológ zsidó tervezők szerint nincs is (elöl az oltárnál van, de gondolom egy része a templomon kívül). Viszont zsidó vallású nem játszhat rajta, de minden egyéb vallású (keresztény, ateista, buddhista...) igen, és szoktak is ilyen koncertek lenni.

dsc_1097.jpg

Amulettek
A zsidó vallás a babonák minden formáját, illetve az ehhez kapcsolódó tárgyakat is igyekszik tiltani, de azért e nép körében is megvannak ezen hiedelmek, így viselnek amuletteket is, amik védelmezik viselőjüket.

dsc_0813.jpg

Móhelszék
A körülmetélés szertartásához kötődő rituálék a rabbi szabályozásából illetve a népi hiedelmekből alakultak ki. A kettős széket ezen rituálé során használták az askenázi zsidók. A hagyomány szerint bal oldalt ül a kvater vagy szandek a gyermekkel az ölében. Jobb oldalt pedig az újszülötteket védelmező Élijáhu, azaz Illés próféta. Ő védelmezi az újszülötteket az ártó szellemektől, különösen Ádám mondabeli első feleségétől Lilittől, aki az újszülöttek elpusztítására tör.

 2441599_orig.jpgmilev.hu

Még egy lélek
"Nem a zsidóság tartotta meg a Szombatot, hanem a Szombat tartotta meg a zsidóságot." Tatja egy régi zsidó mondás. Ez elég elgondolkodtató számomra, vajon a közösség (család, hitközösség, nemzet...) tartja meg az ünepeit, vagy az ünnepek tartják meg a közösséget? Illetve mi történik, ha az ünnepeink elkezdik elveszteni a fontosságukat? Megmarad a közösség ugyanolyannak, vagy az is jelentőségét veszti? Ráadásul, mintegy emelve az ünnep jelentőségét, a zsidó emberek kapnak egy plusz lelket a Szobat fogadásakor, mely a Szombat búcsúztatásakor eltávozik belőlük, így akkor különösen esendőek és szomorúak lesznek.

dsc_1089.jpg

Fűszertartók
Fontos hagyomány az ünnep és a hétöznapok külön választása, ezért ünneplik a Szombat fogadását és - búcsúztatását is, melynek a neve Havdala. Ezen szertartások során borra és fényre mondanak áldást, illetve különböző illatos fűszereket szagolnak. Ez úgy történik, hogy a fűszereket valamilyen levegőre nyitott edénybe helyezik, megrázzák, majd megszagolják, ezután továbbadják a tartót. A tartó alakja bármilyen lehet, ugyanakkor nagyon népszerűek a torony alakú tartók, mert ezeknek a Szombati liturgiában az isteni erő és segítség szimbólumaként említik. Nagyon sokszor konkrét, létező tornyot mintáznak ezek a tartók, nem ritka az sem, hogy zászló is van a tetejükön, hogy még valózághűbb legyen.

dsc_0851_1.jpg

dsc_0928_1.jpg

dsc_0938.jpgTudom, hogy nem torony, de nekem személyes kedvencem ez a kiskocsi fűszertartó, szerintem nagyon aranyos.

Strucc tojás
Szerintem ez a legviccesebb és egyben legaranyosabb hagyomány, amit eddig hallottam. A szefárd zsidók hagyománya szerint a strucc szemébe nézés segíti az imára való koncentrálást, és a tojás hasonlít a szemére (zseniális ez a logika, nem? :D). Ezért a zsinagógákban sokszor raknak ki díszített strucctojásokat.

dsc_0874.jpg

Sírok a ketben
Rögtön folytatom is a legszomorúbb különlegességgel. A tóra szerint a temetőt a zsinagógától a lehető legtávolabb kell tenni, így is elválasztva az életet a haláltól. Itt mégis van az udvarban több sír is. Ennek oka, hogy ez a hely a II. világhágháború idején a gettó része volt, amikor pedig az oroszok bementek, rengeteg halottat találtak az udvarban, a leggyorsabb megoldást választották, és elhantolták ott, az udvarban őket, így keletkezett ott Budapest legnagyobb zsidó tömegsírja.

dsc_1076.jpg

dsc_0762.jpg

dsc_0979.jpg

Kövek a sírokon
Van egy megemlékező hely a kertben, ahol a II. világháborúban megölt zsidók nevei szerepelnek egy falon, felettük lyukak vannak, melyekbe köveket raktak. Ez az emlélezési forma a hagyomány szerint még akkorról ered amikor a pusztában vándoroltak. Hiszen ott nem találtak,sem virágot, sem egyéb növényt amit a sírra helyezhettek volna, csak köveket, melyből minél többet halmoztak a holttestre. Ezzel megis védték mindenféle külső behatástól.

dsc_1061.jpg

dsc_1128.jpg

dsc_1071.jpg

Sorsoló golyók
A temetkezési szentegyletek, a herva kadisák, elit egyesületnek számítottak a zsidó közösségben, nagy megbecsülés a tagjának lenni. A legnagyobb jócselekedetnek számít a halott körüli munkák végzése, ést ezt a tagok maguk végezték. A halottmosdatók mellett imádkozó, virrasztó embereket pedig sorsolással választották ki.

dsc_0890_1.jpg

Érdemes elmenni, mert mindenki talál szerintem számára érdekes tényeket. Ha van saját emléketek írjátok le, érdekelne, hogy más mit emelne ki.

Ha tetszett nézz körül itt is :) : https://www.facebook.com/blacktulipbe... https://www.instagram.com/blacktulip_hu/ https://www.tumblr.com/blog/blacktuli...,

6 komment
Címkék: Utazás

Poket - Könyvet automatából

2018. július 21. 18:27 - blacktulipbeauty

 "Mindjárt jövök, veszek egy csokit, meg egy Esterházyt az automatából." Akár ez a mondat is elhangozhat, mióta  a Poket könyvautomaták megjelentek városszerte a nagyobb csomópontokon. (Szépséghiba, hogy nem ugyanabból az automatából vehetjük, de ezt hanyagoljuk el :D.) Emellett, a nagyobb fesztiválokon is ott vannak/lesznek ha minden igaz (az más kérdés, hogy ott mennyire találnak közönséget, de ezt most ne feszegessük).

pocket20.jpgkepmas.hu

A könyvek ára 990 Ft, ami szerintem kifejezetten olcsó, hiszen teljes regényekről beszélünk (az Esterházy pont válogatás, de a terjedelme annak is egy regényével megegyező). 20180501_010.jpg

Küllemüket tekintve: nagyon kompakt, utazóbarát kiadások, A6-os méretűek lehetnek nagyjából. Simán be lehet dobni a táskába, majdnem mindegyikbe befér és semmi baja nem lesz, esetleg picit meggyűrődik, de sokkal kevésbé, mint egy rendes papír, vagy akár karton kötéses könyv, hiszen van rajta egy gumi, amivel le lehet zárni, így véletlenül se nyílhat ki. Emellett tartalmaz egy rögzített könyvjelzőt, ami praktikus hiszen nem tudjuk elhagyni, illetve el sem felejtjük átrakni az előzőleg olvasott könyvből. Emellett nagyon szépek is minimalista stílusukkal. Egy színű, világos pasztell borítót kaptak, melyre egy sötétebb, harmonizáló árnyalattal nyomtatták a szerző nevét és a címet. Egymáshoz is elég jól illenek, így ha valaki gyűjteni szeretné őket, a polcon is jól fognak kinézni otthon ;). (Számomra picit régi im-könyv hangulatuk van, de csak annyira, hogy pont nem zavar még.)

20180717_212901.jpg

A betűk és a sorközök a kompakt méret miatt eléggé picik, így gyerekeknek, időseknek nem biztos, hogy nagyon előnyös. A betűtípus teljesen kovencionális, de könnyebbé teszi az olvashatóságot. Az oldalak kissé sárgásak (nem hófehérek), ezszámomra pihentetőbbé teszi a hosszú ideig történő olvasást.

20180715_152850.jpg

Az egyetlen tényleges problémám vele a választék. Összesen öt könyv jelent meg egyelőre. Az Esterházy, a Csáth és a Krúdy könyvek (én az első kettőt vettem meg egyelőre), szerintem érdekesek és mivel eléggé kiesnek a tananyagból így különlegesebbnek is számítanak. A Pál utcai fiúk szerintem mindenkinek megvan, akinek pedig most kötelező, nem tudom, mennyire jó a kis betűk miatt (bár legalább ez nem növeli az amúgy is nehéz táska súlyát sokkal). Mivel van ebookom, számomra a MEK-ből ingyenesen letölthető könyvek, mint Az Utas és holdvilág annyira nem vonzóak. 

20180501_009.jpg

Összességében nagyon jó kezdeményezés,  de eléggé bizosra mentek egyelőre. Minden szerzőtől a legismertebb művét, vagy válogatást nyomtattak, de tény, hogy valahol el kell kezdeni, és utazáshoz tökéletesek a könyvek. Ha sikeres lesz, és lesznek "merészebb" regény választások is akkor szuper lesz :).

 

Szólj hozzá!

Red Bull Air Race - Megéri ez nekünk?!

2018. július 09. 15:07 - blacktulipbeauty

Két hete volt a Red Bull Air Race (tudom, nem vagyok elég up to date, de elég általános téma, szóval szerintem most is aktuális, főleg, hogy nagyjából ugyanezt tapasztalhatjuk a pride kapcsán, csak még erősebben). Nagyon sok helyen olvastam, hogy minek ez a sok cécó, hiszen senkit nem érdekel, zajos, három napra lezárják miatta a várost, meg különben is. Megéri nekünk ez?

dsc_0464.jpg

Nos, az erős túlzás, még ezen esemény kapcsán is, hogy lezárták volna a (bel)várost, néhány útról elterelték a forgalmat (rakpartok voltak a legfájóbbak ezek közül) és lezárták a Lánchidat. Tömegközlegedés szempontjából, a 2-es és a 41-es villamos tényleg nem járt egy bizonyos szakaszon, de a metrók pédául ugyanúgy közlekedtek. Egy kis tervezéssel könnyen megoldható volt, bár kétségtelen, hogy lehet, hogy 10 perccel később értünk oda ahova szerettünk volna, és eggyel több átszállással. Az autós forgalomról nem sokat tudok nyilatkozni, azt leszámítva, hogy nem nagyon érdemes Budapesten autóval közlekedni amúgy sem, ha nem feltétlenül muszáj. Ugyanakkor érzésem szerint, bár pénteken biztos nagyobb dugók voltak, a rakpartok kiesése miatt, de szombat-vasárnap itt is csak nagyobb kerülőkkel és plusz tíz perccel volt érdemes számolni. Ennyi rugalmasság szerintem nem ártana ha lenne bennünk, ha nem is különösebben nagy öröm, azért mégsem akkora tragédia, még akkor sem, ha akár két hetente van valamilyen hasonó esemény.

20180501_561.jpg

A repülők hangjait kétségtelenül gyakorlatilag az egész város végighallgatta. Volt hogy öt percenként elrepült egy repülő, és nem voltak épp halk jószágok. Viszont egyfelől szerintem sokkal kevésbé zavaró, mint amikor éjjel kettőkor bulizik a szomszéd, ami lássuk be (majdnem) mindenhol előfordul (néha). Ráadásul ez nappal volt, és sokkal monotonabb, sokkal jobban enged bármire koncentrálni. Akinek pedig mégsem sikerül ilyen körülmények közt, esetleg aludni szeretne ajánloma füldugót (bocs, későn szólok, de a bulik hangjai ellen is egész hatékony :D).

20180501_044.jpg

Az idei versenyről nem találtam adatot, de "2009-ben 650 ezer néző sorakozott fel a Duna partján", és ahogy néztem most is sok ezer néző volt kint a Duna két partján. Emellett rengeteg cseh szurkolót, és sok külföldi nézőt is láttam, azért a turizmusnak ez biztos segített picit ;).

20180501_069.jpg

Emellett, ha egy ilyen versenyt akarnak rendezni nálunk akkor szerintem legyünk picit büszkék rá, és ne csak a Forma1-re, mert az jó messze van a várostól, hanem a Pridera, a futóversenyekre, a Nagy Futamra, és az összes többi hasonló programra, ami színesiti a várost. Vagy ha nem is, legalább a versenyről készült képemim remélem tetszenek. :D

20180501_266.jpg

20180501_464.jpg

20180501_423.jpg

dsc_0438.jpg

20180501_211.jpg

dsc_0491.jpg

dsc_0281_1.jpg

dsc_0287_2.jpg

Szólj hozzá!

Aktuális drogériás smink-kedvencek

2018. május 12. 12:22 - blacktulipbeauty

Ezket a drogériás sminktermékeket szerettem mostanában. Ez a lista aká Joy napos bevásárló listának is elmegy, hiszen mindegyik márkára van 50%-os kupon a DM-ben. Illetve a Rossmannban és a Müllerben is vannak rájuk kedvezmények. (Még van másfél napotok :D) Kedvezményekkel pedig kifejezetten olcsók, viszont szerintem zseniálisak. :)

dsc_0158_00001.jpg

Maybelline: Burgundy Bar paletta

Nem teljesen értem mi történhetett a Maybelline-nél, mert egyértelműen múlt őszre szerették volna behozni. Tipikus őszi vöröses-barnás színeket tartalmaz, és a reklámja is az, hogy készíts gyönyörű őszi sminket. Ehhez képest a Rossmanban és a Müllerben még mindig nem láttam, a dm-ben pedig tavasszal jelelent meg. De se baj én most is szívesen készítek ilyen színű sminkeket, emellett pigmentált is. Szóval kifejezetten tetszik. Egyetlen probléma, hogy első használat előtt kiesett belőle a matt sötétbarna, és eltört. Magát a színt olyan nagyon nem sajnálom (ez pont olyan amelyik a legtöbb palettában minimális árnyalatkülönbséggel benne van), meg természetesen visszanyomogattam, de az azért elég idegesítő, hogy beszórta az egész palettát. Egyébként nagyrészt csillogó árnyalatokat tartalmaz, viszonylag kisebb-nagyobb csillámokkal, de felvíve kifejezetten jól mutatnak.

burgundy_bar.png

Super stay matte ink (30 Romantic)

Nagyon tartós, nagyon matt. :) Az elején picit ragad nagyjából fél óráig, addig nem érdemes enni, inni, de utána teljesen jól kibírja azt is. Elég erős színben van meg, de teljesen jól kibírja az egész napot.

Bourjois: Palette Les Nudes by Bourjois (01)

Ha nektek is problémát okoz, hogy világos színeket szeretnétek használni, például a hétköznapokon, de ezek nagyon sokszor nem pigmentáltak, akkor ez a nektek való paletta. Nagyon szép pasztell színeket tartalmaz. És hiába vilégosak a színek, még az én fehér bőrömön is jól látszanak (remélem a képen is). Egyébként ha esküvőre készítetek sminket, ahhoz is tökéletes. :)

dsc_0164_00001_01.jpg

Pirosítók (33 Lilas d'or, 41 bonne Mine)

Nagyon pigmentáltak, könnyen eldolgozhatóak, természetes hatást lehet velük elérni ÉS zseniális az illatuk :D (azért szagoljátok meg mielőtt megveszitek, mert el tudom képzelni, hogy valakinek zavaró). Fontos, hogy keveset vegyetek fel az ecsetre, mert nagyon könnyű, főleg a sötétebbekkel bohóc hatást elérni. A41-es árnyalat szaténfényű, a 33-as pedig arany csillámokat tartalmaz, de valagogy a bőrön ez is jól mutat.

Rimmel: Provocalips (310 Little minx)

Ez a legjobb fényes rúzsom, nagyon tartós, bár csak csókálónak hírdetik, nálam az evést is egész jól bírta. Illetve nagyon szépen kopik, csak a szám belső felérről, alig láthatóan, pedig elég erős színben van meg (a változatosság kedvéért :D).

provocalips-16hr-kissproof-ajakruzs2s-300-300.png

Max Factor: Creme bronzer (05 Light Gold)

Én elég sápadt vagyok, de ez a bronzosító rajtam is természetes, és tényleg csak egy kis színt visz az arcomra, ha nagyon fehérnek érzem magam. Viszont a különbség elég látványos lesz, csak nem látszik messziről, hogy használtam valamit. Nem túl narancssárga, nem túl barna, és tényleg szinte beleolvad a bőröm színébe. 

Szólj hozzá!
Címkék: smink Matt rúzs