Black Tulip Beauty

Tíz érdekesség a Dohány utcai zsinagógából

2018. augusztus 04. 01:34 - blacktulipbeauty

 Minden vallásnak és helynek megvannak az érdekességei, furcsaságai, melyek külső szemlélő számára különösen feltűnőek. Én most a Dohány utcai zsinagógáról, illettve a mellette található Zsidó múzeumból gyűjtöttem össze tíz (számomra) érdekes tényt, amik meglepőek, esetleg elgondolkodtatóak. Fontos, hogy véletlenül sem szeretnék senkit és semmit kritizálni, csak leírom azokat a dolgokat amiket érdekesnek tartottam.
Az információk az idegenvezetésből, a múzeumi feliratokból, illetve a Milev appból vannak. Ez utóbbi letöltését mindenképp ajánlom a zsinagóga, illetve a múzeum megnézéséhez, ugyanis rengeteg információt lehet belőle szerezni, illetve audioguide is van benne.

Belső tér
Első pillantásra picit csalódott lettem, ugyanis a belseje eléggé hasonlít egy katolikus temploméhoz. Természetesen nincsenek szentképek, de a kialakítása egyben ezt a hatást kelti (nem csak bennem, az idegenvezető is ezzel kezdte a mondandóját). Külön-külön nem érnék ezt el de itt a két oldalt lévő padsorokkal, elől az oltárral, a két oldalt elhelyezkedő szószékekkel, a színes ablakokkal és azzal, hogy mindent aranyozás díszít végeredményben ezt a külsőt kapjuk. Összességében szép, csak a zsinagógák különleges hangulata picit eltűnik így szmámomra.

dsc_1082.jpg

dsc_1100.jpg

Orgona
A szabályok szerint nem lehetne ilyen hangszer zsinagógában, de a neológ zsidó tervezők szerint nincs is (elöl az oltárnál van, de gondolom egy része a templomon kívül). Viszont zsidó vallású nem játszhat rajta, de minden egyéb vallású (keresztény, ateista, buddhista...) igen, és szoktak is ilyen koncertek lenni.

dsc_1097.jpg

Amulettek
A zsidó vallás a babonák minden formáját, illetve az ehhez kapcsolódó tárgyakat is igyekszik tiltani, de azért e nép körében is megvannak ezen hiedelmek, így viselnek amuletteket is, amik védelmezik viselőjüket.

dsc_0813.jpg

Móhelszék
A körülmetélés szertartásához kötődő rituálék a rabbi szabályozásából illetve a népi hiedelmekből alakultak ki. A kettős széket ezen rituálé során használták az askenázi zsidók. A hagyomány szerint bal oldalt ül a kvater vagy szandek a gyermekkel az ölében. Jobb oldalt pedig az újszülötteket védelmező Élijáhu, azaz Illés próféta. Ő védelmezi az újszülötteket az ártó szellemektől, különösen Ádám mondabeli első feleségétől Lilittől, aki az újszülöttek elpusztítására tör.

 2441599_orig.jpgmilev.hu

Még egy lélek
"Nem a zsidóság tartotta meg a Szombatot, hanem a Szombat tartotta meg a zsidóságot." Tatja egy régi zsidó mondás. Ez elég elgondolkodtató számomra, vajon a közösség (család, hitközösség, nemzet...) tartja meg az ünepeit, vagy az ünnepek tartják meg a közösséget? Illetve mi történik, ha az ünnepeink elkezdik elveszteni a fontosságukat? Megmarad a közösség ugyanolyannak, vagy az is jelentőségét veszti? Ráadásul, mintegy emelve az ünnep jelentőségét, a zsidó emberek kapnak egy plusz lelket a Szobat fogadásakor, mely a Szombat búcsúztatásakor eltávozik belőlük, így akkor különösen esendőek és szomorúak lesznek.

dsc_1089.jpg

Fűszertartók
Fontos hagyomány az ünnep és a hétöznapok külön választása, ezért ünneplik a Szombat fogadását és - búcsúztatását is, melynek a neve Havdala. Ezen szertartások során borra és fényre mondanak áldást, illetve különböző illatos fűszereket szagolnak. Ez úgy történik, hogy a fűszereket valamilyen levegőre nyitott edénybe helyezik, megrázzák, majd megszagolják, ezután továbbadják a tartót. A tartó alakja bármilyen lehet, ugyanakkor nagyon népszerűek a torony alakú tartók, mert ezeknek a Szombati liturgiában az isteni erő és segítség szimbólumaként említik. Nagyon sokszor konkrét, létező tornyot mintáznak ezek a tartók, nem ritka az sem, hogy zászló is van a tetejükön, hogy még valózághűbb legyen.

dsc_0851_1.jpg

dsc_0928_1.jpg

dsc_0938.jpgTudom, hogy nem torony, de nekem személyes kedvencem ez a kiskocsi fűszertartó, szerintem nagyon aranyos.

Strucc tojás
Szerintem ez a legviccesebb és egyben legaranyosabb hagyomány, amit eddig hallottam. A szefárd zsidók hagyománya szerint a strucc szemébe nézés segíti az imára való koncentrálást, és a tojás hasonlít a szemére (zseniális ez a logika, nem? :D). Ezért a zsinagógákban sokszor raknak ki díszített strucctojásokat.

dsc_0874.jpg

Sírok a ketben
Rögtön folytatom is a legszomorúbb különlegességgel. A tóra szerint a temetőt a zsinagógától a lehető legtávolabb kell tenni, így is elválasztva az életet a haláltól. Itt mégis van az udvarban több sír is. Ennek oka, hogy ez a hely a II. világhágháború idején a gettó része volt, amikor pedig az oroszok bementek, rengeteg halottat találtak az udvarban, a leggyorsabb megoldást választották, és elhantolták ott, az udvarban őket, így keletkezett ott Budapest legnagyobb zsidó tömegsírja.

dsc_1076.jpg

dsc_0762.jpg

dsc_0979.jpg

Kövek a sírokon
Van egy megemlékező hely a kertben, ahol a II. világháborúban megölt zsidók nevei szerepelnek egy falon, felettük lyukak vannak, melyekbe köveket raktak. Ez az emlélezési forma a hagyomány szerint még akkorról ered amikor a pusztában vándoroltak. Hiszen ott nem találtak,sem virágot, sem egyéb növényt amit a sírra helyezhettek volna, csak köveket, melyből minél többet halmoztak a holttestre. Ezzel megis védték mindenféle külső behatástól.

dsc_1061.jpg

dsc_1128.jpg

dsc_1071.jpg

Sorsoló golyók
A temetkezési szentegyletek, a herva kadisák, elit egyesületnek számítottak a zsidó közösségben, nagy megbecsülés a tagjának lenni. A legnagyobb jócselekedetnek számít a halott körüli munkák végzése, ést ezt a tagok maguk végezték. A halottmosdatók mellett imádkozó, virrasztó embereket pedig sorsolással választották ki.

dsc_0890_1.jpg

Érdemes elmenni, mert mindenki talál szerintem számára érdekes tényeket. Ha van saját emléketek írjátok le, érdekelne, hogy más mit emelne ki.

Ha tetszett nézz körül itt is :) : https://www.facebook.com/blacktulipbe... https://www.instagram.com/blacktulip_hu/ https://www.tumblr.com/blog/blacktuli...,

6 komment
Címkék: Utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://blacktulipbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr5714148525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taffer 2018.08.05. 20:01:48

Ritkán szoktam nyelvtannáculni, de itt gyakorlatilag nincs egyetlen bekezdés sem valami durva hiba nélkül.

"katólikus", "elől", "jobb oldalt", "valózághű", "atagjának", "megis védték", csak így hirtelen. Egy kicsit lehetnél igényesebb, mert ezt nagyon sokat elvesz az írás értékéből.

Szarazinda 2018.08.05. 20:25:54

Az orgonánál szerintem félreértettél valamit, az bent van a zsinagógában, nincs rabbinikus csűrés-csavarás, ez egy nagy különbség a neológok és az ortodoxok között. Az orgona bevitele és a katolikus/református templombelső-elrendezés ugyanarra vezethető vissza, a 19 sz végi zsidóság ezzel is hasonlítani akart a többségi társadalomhoz, kifejezni, hogy ők izraelita vallású magyarok, etnikailag nem különböznek, ezen kívül progresszívek, nem ragaszkodnak fanatikusan a hagyományhoz. Ugyanezen ok miatt hasonlít olyan nagyon a neológ rabbik öltözete a református lelkészi ruhához.

És az orgonán is zsidó kíséri orgonán a vallési dalokat, imákat, amire szerintem te gondolsz, az az, hogy manapság, nagyon helyesen, szekuláris kulturális eseményeket, koncerteket gyakran tartanak ott, és nyilván ilyenkor semmi jelentősége, hogy milyen vallású az orgonista.

Plumper_ 2018.08.06. 09:50:11

@Szarazinda: úgy tudom, a reverendát a reformátusoktól vették át (nem csak erősen hasonlít rá), nyilván a neológ mozgalom törekvéseinek jegyében.

br17 2018.08.06. 10:26:41

@Plumper_: A reverenda (neve a latin revereor "tisztel" szóból származik) a katolikus papok liturgián kívüli viselete, a református lelkipásztorok palástot hordanak...

Hívő hitetlen 2018.08.06. 11:26:16

Elöl nem oltár van, az egy másik klub, hanem frigyszekrény, benne a tórákkal.
süti beállítások módosítása