Black Tulip Beauty

Félmaratonmániás tapasztalatok

2018. április 24. 14:55 - blacktulipbeauty

Aki szeret futni, és rendszeresen űzi is ezt a sportot, előbb-utóbb biztos bele fog futni ebben a bsi-s kezdeményezésbe. "Fuss félmaratont négy egymást követő évszakban! Ezzel az egy mondattal összefoglalható a kezdeményezés lényege. Kicsit bővebben: ha sorozatban, négy egymás utáni évszakban futsz egy-egy félmaratont (pl.: ősz-tél-tavasz-nyár, de bármikor kezdheted), a negyedik után, a teljesítés helyszínén, a versenyközpontban átvehetsz egy egyedi félmaratonmániás érmet. Ha idén "érsz körbe", akkor ezt, amelyet itt látsz." /BSI honlapja/

Engem az első félmaratonom után megfogott, és tényleg sarkall a rendszeres futásra. Tavaly tavasszal kezdtem, és most télen futottam az utolsót. A közben szerzett tapasztalataimat, illetve az elkövetett hibáimat szeretném megosztani, hogy ti mát ne kövessétek el ezeket. Illetve akkor is hasznosak lehetnek az itt leírtak, ha csak egy félmaratont szeretnétek futni, így ki tudjátok választani, hogy melyiket. :)

20180422_211819.jpg

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van...

Hol esik, hol havazik, hol fagy, hol meg ráolvadsz az aszfaltra olyan meleg van. Ez ellen a felkészülés során még lehet tenni, hisz lehet konditeremben, vagy otthon futópadon futni, már ha szeretünk. De a versenyen muszáj kint futni. Erre pedig legjobban úgy lehet felkészülni, ha legalább néhányszor kint is futunk előtte, különösen a hosszabb távokat.
Az persze egyéni preferencia, hogy ki mit bír jobban. Illetve ezek persze elég nyivánvaló dolgok, de mégis valahogy mindig a felkészülés közepén esik le -legalábbis nekem- hogy mi okoz nehézséget. 
Én például a hideget jobban viselem, viszont a Zúzmara félmaratonon elég rendesen beázott a cipőm négy kilóméter után, mert volt egy szakasz ahol bokáig állt a víz. Szóval itt lehet, hogy megérte volna a vízálló futócipő, bár ha felül befolyik úgyis mindegy :D. Egyébként, ha aszfalton szoktatatok futni, oda felesleges szerintem még esősebb időben is. De ezt az "apró" kellemetlenséget leszámítva, ha elég jó ruhánk van, és elég rétegesen öltözködünk, kellemes télen futni.

20180422_211932.jpg
Számomra a legnehezebb az ősz félmaraton volt, ugyanis a nyári felkészülés ilyen hosszú távra, mint kiderült, már nagyon nem az én műfajom. Nagyon korán nem szeretek kelni -hat előtt- utána meg nagyon meleg van nagyjából este 11-ig. Azután meg már megint fáradt vagyok és sötét van. Szóval ez nem volt egy egyszerű eset.
Számomra a legkelemesebba tavaszi volt, ugyanis a téli felkészülés elég ideális (csak jó helyen kell futni). És még a félmaratonon is elég elviselhető az idő
A nyárira, mivel tavasz végére esik pont a legintenzívebb időszak, így megint csak a túl meleg időjárás nehezíti a felkészülést.

Valami mindig közbejön

Vizsgaidőszakban egy nehezebb vizsga, egy betegség, napszúrás, és még sorolhatnám. Ezzel kapcsolatban annyit tudok tanácsolni, hogy ne aggódj. Ha rendesen készültél, egy, két hét kihagyás nem lesz gond. (Azért ennél több m,ár problémát okozhat, mert természetesen szükséges adott mennyiségű kilóméter lefutása lőtte.)

20180422_211659.jpg

Nem az előre eltervezettek szerint megy a felkészülés

Erre persze a legideálisabb megoldás, ha időben kezdünk el készülni, és olyan tervet választunk, mondjuk heti három, négy futással, amit képesek leszünk követni. Ha ez nem sikerült bármi okból, akkor érdemes mérlegelni, ha sikerült lefutni előtte 16-18 km-t jó tempóban, akkor nem kell aggódni, menni fog a verseny is. Ha viszont 10 km körül tartasz akkor nem biztos, hogy érdemes erőltetni, inkább kérd vissza a nevezési díj 75 %-át és menj el a következő versenyre, nem érdemes ott rosszul lenni. 

Nyújtás

Persze minden futós edzésnél alapvető kéne legyen, de ha ilyen hosszú távot fut az ember akkor különösen fontos, hogy alaposan lenyújtsunk. Sajnos tapasztalatból tudom, hogy ha nem elég hosszan nyújtasz, másnap problémát fog okozni a lábraállás is. Szóval ne sajnáljuk azt a plusz tíz percet.

Szólj hozzá!
Címkék: Sport Mozgás Futás

A bejegyzés trackback címe:

https://blacktulipbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr1413751050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása