Az eredeti recept bodzaszörpnek hívja, de ezt nem igazán szükséges hígítani, illetve nem is áll el hűtőben sem hónapokig, így én inkább üdítőitalnak hívnám. Az eredeti receptet kicsit konkretizáltam, úgy ahogy mi szoktuk csinálni. (Nekem mindig nehézséget okoz a receptekben, ha azt mondja, hogy ízlés szerint tegyek bele valamiből.)
Hozzávalók:
4l víz
12 db bodzavirágzat (amit egyben leszakítasz, a nagyobb szárak, levelek nélkül)
40 dkg cukor
2 evőkanál méz
1 csokor menta (lehet egy marék szárítottat is tenni, négy nap alatt kiázik belőle az íze :)
2-3 cm-es gyömbér (ha túl sokat rakunk lesz egy csípős-keserű utóíze)
4 citrom felkarikázva
Szűrés előtt, szerintem nagyon jól néz ki :)
Forraljuk fel, majd hűtsük le a vizet. A cukrot feloldhatjuk melegen is, mert így gyorsabb. A mézet persze akkor tegyük bele amikor már hideg. Öntsük egy megfelelő méretű befőttes üvegbe. Ezután tegyük bele rá a bodzavirágokat,a mentát, a felkarikázott gyömbért, rá pedig a megmosott, felkarikázott citromokat. Tetejére kössünk papírt, hogy ne essen bele semmi. Nagyjából két napig tároljuk így árnyékos helyen (tovább ne nagyon, hogy ne forrjon fel, ugyanezért ne tegyük napra se). Közben napi egyszer keverjük át. Végül szűrjük le és öntsük üvegekbe.
Fogyaszthatjuk hígítás nélkül, vagy 1:1 es hígításban is.
Remélem ízleni fog ;).