Black Tulip Beauty

Holland furcsaságok

2018. február 18. 21:25 - blacktulipbeauty

Avagy mire készülj fel, ha Amszterdamba utazol

Minden országnak megvannak a saját szokásai, amik turistaként esetleg furcsák lehetnek számunkra. Íme az én holland-furcsaság-listám. Nem feltétlenül kifejezetten negatív dolgokról van szó -sőt, van ami kifejezetten pozitív-, csak szokatlanok, legalábbis nekem azok voltak.

dsc_1378.jpg

Jéghideg csapvíz

Annyira hideg volt a csapból folyó víz, hogy gyakorlatilag fájt kezet mosni, emellett én inni se tudtam belőle rögtön, mert az ínyem is megfájdult. Valószínűleg nyáron, viszont langyos, mert gondolom, a szigetelég hiányának köszönhető. 

A bicikliseknek MINDENHOL elsőbbségük van

Legalábbis ők ezt gondolják, és jobb ha -a túlélés érdekében- az ember gyalogosként is elfogadja ezt a tézist. Ugyanis hiába van átjáró, vagy hiába ők kanyarodnak rá egy másik útra, a gyalogosnak kell megállnia (vagy félreugrania, ha nem gondolkodott előre :D). Biztos azért van ez, mert a biciklivel azért nehezebb újraindulni, meg balesetmentesen megállni, mint autóval. Főleg úgy, hogy tényleg rengetegen vannak az úton, és baromira gyorsan haladnak, szóval ha én bicikliznék se nagyon mernék megállni, mert a hátam mögött lévők tuti elsodornak. Ugyanakkor, gyalogosként volt pár ijesztőbb helyzetem az első pár napban.

dsc_0595.jpg

BÁRMIKOR elkezdhet esni az eső

És általában nem finoman szemerkél, hanem tényleg bőrig ázik az ember. Tíz perc múlva meg már híre hamva sincs, de ez nem sokat segít, ha az ember már csuromvizes. Viszont a szél az szerencsére nagyon erős, így gyorsan megszárítja a vizes ruhadarabokat, kivéve persze, ha újra elkezd esni...

Orrszívás

Főleg ebben a megfázós időszakban elég feltűnő, hogy minden második ember szívja az orrát. Szerintem ez egy elég gusztustalan dolog, de nem tudom hogy ők mit gondolnak az orrfújásról, és mennyire utáltak amikor ezt csináltam. Nem teljesen tudom, hogy a hollandok csak lusták elővenni a zsebkendőjüket, vagy nem is illik náluk nyilvánosan orrot fújni.

dsc_0575.jpg

No cash

Meglepően sok helyen láttam ezt a feliratot (az itthoni nullához képest meg különösen). Persze a bolhapiacon Amszterdamban se lehet mindenhol bankkártyával fizetni, de boltokban sokkal jellemzőbb, hogy készpénzt nem fogadnak el, mint hogy kártyát. Gondolom, biztonsági okokból van ez, ugyanakkor nem rémlik, hogy más országban találkoztam volna ilyennel.

Kéri a blokkot?

A vásárlás végén a pénztáros megkérdi, hogy szükséged van-e a blokkra, és ha nem akkor nem nyomtatja ki. Ez egy kifejezetten pozitív megoldás, ugyanis egyfelől nem lesz tele a táskád fölösleges számlákkal, amiket két nap múlva, amikor eszedbe jut, úgyis kidobsz, másrészt nem generálnak fölösleges papírhulladékot, ha nem muszáj, így környezetvédő megoldás is.

dsc_0541.jpg

Nyitva-tartás

A múzeumok jellemzően reggel 10 és délután 5 között vannak nyitva, de a boltok nyitva tartása is rövidebb, mint itthon. Este hét után pedig a Vörös lámpás negyeden kívül nem sok mindent lehet csinálni, maximum sétálni még egy kicsit a csatornák közt.

Látható, hogy nem kifejezetten problémásak a felsorolt dolgok, tényleg csak magyar szemmel szokatlanok. Ha esetleg eszetekbe jut még valami írjátok meg! :)

Ha tetszett kövessetek facebookon és instagramon, hogy ne maradjatok le az újdonságokról! :) 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blacktulipbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr5713632848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunny Days 2018.02.19. 19:16:10

Érdekes meglátások. Nekem nem tűnt fel, hogy a csapvíz hidegebb lenne, mint amilyen itthon. Amikor itthon is egész nyáron is esik az eső, nem tűnik fel, hogy ott is (sőt, volt hogy itthonról zuhogó esőben indultunk és ott meg ragyogó idő volt, majd hazaérve itthon még rosszabb volt az idő).
A biciklisek: hát a legjobb dolog egész Hollandiában, hogy az ember járhat kerékpárral, és városban sem kell attól félni, hogy valamelyik poénos autós rám rántja a kormányt kicsit, csak hogy érezzem a törődést. Amszterdamban azért picit más bringázni, mint a többi holland városban, mert ott tényleg úgy hömpölyög a biciklis tömeg, hogy ha az ember nem tartja velük a tempót, akkor jobb ha el is felejti, hogy bicajjal akar menni. Viszont azért vannak kijelölve a kerékpárutak, és azok jó szélesek, hogy a gyalogosok ne ott imbolyogjanak. A leggázabb a pályaudvarral szemben, ahol a turista buszokból szállnak ki a turisták, akik az ottani szállodákba érkeztek, és fogalmuk sincs, hogy a busz pont a kerékpárútra rakja ki őket. Igazi kihívás, hogy mindenki ép bőrrel megússza.
Szipogás - nem rémlik.
No cash - na, ilyennel nem találkoztam. Inkább olyannal, hogy a szép dombornyomott kártyámmal nem tudtam fizetni, mert csak debit kártyát fogadnak el (pl. AH).
A blokkot tényleg mindenütt lehet nem kérni, ez nekem is nagyon tetszik - nincs is szétdobálva a sok blokk, mint itthon.
És hát a nyitva tartás... Mikor este nyáron még fél 11-kor elbírom a napszemüveget, mert annyira világos van, nagyon fáj, hogy az egyik kedvenc sörözőm (Brouwerij 't IJ ) nyolckor könyörtelenül bezár...

Behajtó70 2018.02.19. 20:14:59

Hát ezek tényleg rendkívül fontos információk, köszönjük! Készülök is, hogy a hideg csapból hideg víz folyik. Milyen fura! Nálunk a vízvezetékszerelő fordítva rakta fel piros-kék tekerőt, és a hideg jelzésből meleg víz folyik. De jó lesz a hollandoknál, ha ez nem így van! Egyébként hány helyen próbáltad? Sőt arra készülök fel legjobban, hogy lehet, hogy lesznek olyan helyek, ahol lehet, hogy nem fogadnak el kp-t. És a múzeumok! Na ezt jó tudni, hogy a muzeumok a normál nyitvatartási időben vannak nyitva. Ezt nem gondoltam volna. De az orrszívást is nagyon jó, hogy megtudtuk, és a bámikor eshet az eső, mint információ! Hát ez a cikk tenyleg hiánypótló!!!

Remélem nem állami pénzen utaztál ki e fércmunka megírása végett, mert akkor bizony az kukába dobott pénz volt!

Behajtó70 2018.02.19. 20:24:33

@Sunny Days: ott csatornák vonnak, és a betelepültek /turisták miatt megnövekedett forgalomra ott tényleg nincs más megoldás, kár ezt összehasonlítani a budapesti környezettel. Az itthoni rárántást nem azért kapod, hogy érzd a törődést, hanem mert jobbról kielőzöl és félünk, hogy olyankor kerülsz rossz helyre, amikor épp nem oda nézünk (hanem a másik oldalra, hiszen erről szól a KRESZ) és nehogy bajod essen! Gondold ezt végig, érteni fogod.

Suhi71 2018.02.19. 20:25:30

ezt a hulladék nyugtát én sem kérem sehol, azért kinyomtatják (mert kötelező) és kidobják helyettem

Csipyke 2018.02.19. 22:32:59

@Sunny Days: a szipogas egesz Hollandiara jellemzo, engem konkretan Delftben a pincercsaj idegesitett halalra vele, amig egy rendeles alatt 5x csinalta, persze rovidujjuban a 10 fok szelben, sz’al nem csoda...

ételizésítő 2018.02.20. 14:54:37

Írhatnál egy cikket a helyesírásfurcsaság-listádról is, mert ahogy látom, az sokkal bőségesebb, mint a hollandfurcsaság-listád.

Egyébként Amszterdamban (illetve egész Hollandiában) nem elmebeteg biciklisek tekernek ész nélkül, mindenen át, mint nálunk. Egyszer sem láttam kint száguldozó, lámpát semmibe vevő, mindenen áthajtó, agyatlan biciklis parasztot, Budapesten meg naponta többet.
(Nem is láttam pl. mountain bike-ot sem, 99%-ban normál városi biciklik agyváltóval, meg 1% sportbringa).
Szóval a magyar biciklisek akkor ugassanak, ha kulturális szinten elérték a hollandokat. Utána lehet pofázni, hogy nekik kerékpárút meg apjukfasza kell.
De csak utána.

Girhes Joe 2018.02.20. 15:38:13

@Csipyke:

Ez a szipogás dolog nem a kintiek furcsasága, hanem épp ellenkezőleg, az egy magyar becsípődés, hogy ennyire nagyon de nagyon illetlennek tartjuk. Külföldiek Magyarországról szóló furcsaság-listáiban rendszeresen előfordul, hogy szúrós tekintetek járnak érte, meg hogy itt ovis tananyag az orrfújás.

Csipyke 2018.02.20. 19:38:55

@Girhes Joe: na ne mondd, hogy a terdig ero zold takony szebb... itt Svajcban amugy ugyanez van...

Csipyke 2018.02.20. 19:40:06

@Girhes Joe: ja, teszek az illetlensegre, de IDEGESÍT.

M. Péter 2018.02.20. 20:35:29

Reklamációt hogy intéz az ember blokk nélkül?

Szabványok 2018.02.20. 20:59:01

@M. Péter: :-) Kultúrországban megbíznak egymásban az emberek.

Falánk sün 2018.02.20. 22:57:10

Tudtommal nem illetlenség az orrfújás,csak vhogyők nem csinálják. A nyitvatartásban nekem az viccesebb volt, h vasárnap délben nyitottak ki.

Carciente Andres 2018.02.20. 23:44:10

Magyarorszag kivul nem ismerem masik orszag ahol hangosan orrfujni az valami normal!!

Sunny Days 2018.02.20. 23:49:32

@Behajtó70: mesélj még! olyan érdekeseket írsz!
süti beállítások módosítása