Ennek a nagyon gyors és egyszerű őszi sütinek a receptjét még a Praktika magazinban láttam, ha jól emlékszem. Tapasztalatokkal és fázis-fotókkal egészítettem ki. Ha igazi őszi sütit szeretnétek, olvassatok tovább. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
12 dkg vaj
2 tojássárgája
2 evőkanál barna cukor
1/2 kávés kanál őrölt fahéj
1/2 kávés kanál sütőpor
1 csipet só
A töltelékhez:
75 dkg magozott szilva
2 evőkanál zabpehely
2 tojássárgája
2 evőkanál barna cukor
1/2 kávés kanál őrölt fahéj
1 dl főzőtejszín
A sütőporral elkevert lisztből a margarinból és a tojássárgájából gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Cukorral csipetnyi sóval ízesítjük. Ez nem olyan tészta lesz ami tejesen összeáll, nem kell megijedni, ha kissé szétesik. Ugyanakkor az fontos, hogy ha kisebb gombócokat csinálunk belőle az egyben maradjon.
Kikenjük a sütőformát vajjal és a tésztát kézzel belenyomkodjuk, úgy, hogy körben két ujjnyi pereme legyen. Fontos, hogy mind az alapot, mind a peremet viszonylag vastagra hagyjuk, ugyanis a végeredmény egy elég morzsolódós tészta lesz, ha túl vékony az alap teljesen szét fog mállani kiszedéskor.
Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a zabpelyhet. Ez nagyjából három négy percet vesz igénybe. Picit változik a színe, illetve az illata. A pirított zabpelyhet egyenletesen rászórjuk a tésztára.
A megmosott szilvákat negyedekre vágjuk, a cikkeket sűrűn a tésztára rakjuk. Majd 180 °C-on fél órát sütjük.
Közben elkészítjük az öntetet: a főzőtejszínt a tojássárgájával, a cukorral és a fahéjjal simára keverjük. A tésztát kivesszük a sütőből, ráöntjük a tejszínes krémet és visszatesszük a 180 °C-os sütőbe további negyed órára. Ha van türelmünk megvárni, hogy kihűljön a süti, sokkal könnyebben vágható lesz, és inkább egyben marad, mint melegen.
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett kövessetek facebookon és instagramon, hogy ne maradjatok le az újdonságokról! :)