Black Tulip Beauty

Chemiphobia II- Biománia

2017. június 15. 09:39 - blacktulipbeauty

Először is tisztázzuk, hogy senkit nem akarok lebeszélni sem a bio zöldségek-gyümölcsök-élelmiszerek vásárlásáról, sem a bio kozmetikumokról. Emellett senkit sem szeretnék rábeszélni semmilyen termék vásárlására sem. Csupán azt szeretném ebben a posztban megmutatni, hogy semmi sem fekete fehér. Valami lehet, hogy jó attól, hogy szintetikus, és simán lehet rossz attól, hogy csak természetes alapanyagokból készült. Alapvetően nem ezen múlik a dolog, hanem azon, hogy hozzáértő emberek alkották-e, illetve megfelelően alkalmazzuk-e őket.

cvit.jpg

A C-vitamin jó, de az aszkorbinsav már gonosz...(Persze nyilvánvalóan jobb, ha gyümölcsöt eszünk, hiszen abban más vitaminok is vannak. Viszont ha megfelelő minőségű szintetikus C vitamint vásárolunk, az is pont ugyanolyan jó lesz, mint a megfelelő minőségű természetes vegyületből izolált.)

A "minden ami bio jó" szemlélet nagyon divatos lett manapság, akik nem értenek együtt a szemlélettel leginkább a kígyómérget szokták felhozni, hogy az bio, mégsem jó. Én két másik példát mondanék, amik szerintem elég szemléletesen bizonyítják, hogy nem igaz ez az állítás, legalább is ennyire sarkítva biztosan nem.

Krémmánián olvastam egy kommentet még régebb, melyben valaki arra panaszkodott, hogy allergiás lett egy krémre, pedig kizárólag bio összetevőket tartalmazott. Én nem igazán értem a meglepetés forrását, ugyanis konkrétan bármire allergiásnak lehet lenni, függetlenül attól, hogy szintetikus-e vagy a természetes: növényekre, állatokra, ételek összetevőire (gondolok itt a laktózra, mely a házi tejben pont ugyanúgy ott van mint a boltiban, vagy a gluténre). Sőt, nagyon-nagyon kevés ember még a vízre is allergiás, pedig arra aztán tényleg nem lehet egy rossz szava sem senkinek.

szuja.jpg

Illetve a másik példa szója alapú tápszer. Nos a szójával addig amíg felnőttek eszik nem ipari mennyiségben nincs baj, sőt B vitaminok, és fehérje tartalma miatt kifejezetten egészséges. Viszont mivel szója-lecitint tartalmaz, mely ösztrogén-szerű vegyület, így ha kisbabák tartósan, sokat esznek elég szépen meg tudja kavarni a még kialakulóban lévő, így könnyen felborítható hormon-háztartásukat. A lecitin tartalmú tápszerek tartós fogyasztása kisgyermek korban később elhízást, lányoknál korai menstruációt, fiúknál akár meddőséget is okozhat szélsőséges esetben (tudományos cikk a témáról). Pedig ezt az összetevőt a szója növény (meg igazából más növények is) természetesen tartalmazzák, mégsem kifejezetten hasznos a szervezetnek, ha rosszul/rosszkor esszük.

Tehát természetesen nem azt mondom, hogy ne vegyünk bio kozmetikumokat (én is használok ilyeneket is), hanem azt, hogy ne elégedjünk meg azzal, hogy valamire ráírják, hogy 100%-ban természetes, és ne ijesszen el, ha valamiben van szintetizált molekula. Nézzük meg a gyártót, mennyire lehet bízni a szakértelmében, hogy tényleg azt rakja a termékébe amit feltüntet stb. Annál sokkal tudatosabb vásárlók legyünk, mint, hogy egy szóval el lehessen adni nekünk egy terméket.

A képeket viccnek szánom inkább, és "összeollóztam" az alábbi forrásokból származó képekből:
Gyümölcsös C betű: vmed.hu.
Szója rajza: csodalatosmell.5mp.eu
Síró baba: theguardian.com.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blacktulipbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr7812591113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása